5 Tips voor verantwoord gokken

Een gokje wagen in een online casino is leuk en spannend. En als je dan ook nog wat wint is het helemaal leuk. Dromen over die ene grote klapper die je ooit hoopt te maken kan ook helemaal geen kwaad. Maar verslaving kan op de loer liggen. Als je een gokverslaving ontwikkelt dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Het kan je je baan kosten of je relatie stuk maken. Wees je dus bewust van de risico’s. Je kunt een paar simpele dingen in acht nemen om de kans dat je te veel geeld uitgeeft aan gokken te verkleinen.

1. Stel een vast budget in

Als je maandelijks een vast budget reserveert wat je aan gokken mag uitgeven dan kun je nooit over de streep gaan. Er zijn zelfs gaming platforms waar je dit als een soort zelfbescherming kunt instellen. Zodra je meer wil storten dan je maandlimiet dan wordt dit geblokkeerd. Je zult dan de door jou zelf ingestelde periode moeten wachten voordat je een nieuwe storting kunt doen. Je kunt dit per week of per maand instellen. Op die manier verlies je dus in ieder geval nooit meer dan het bedrag dat je vooraf hebt bepaald.

2. Besteed niet al je vrije tijd aan gokken

Als je geen andere hobby’s hebt dan is het verleidelijk om ieder vrij moment dat je hebt in te loggen op je favoriete gokplatform. Even een half uurtje spelen. Maar bedenk dat je er ook in een half uur een flink bedrag doorheen kunt jagen. Je kunt natuurlijk ook een lange wandeling gaan maken met de hond, een vriend bellen voor een goed gesprek of een boek lezen. Kortom: zorg ervoor dat online gokken niet je enige tijdverdrijf is. Als je het moeilijk vindt om niet te gokken, vraag dan aan je huisgenoten om je daarbij te helpen. Onderneem leuke dingen met ze of geef desnoods je smartphone of tablet in bewaring als je je dagelijkse limiet voor jezelf qua online gokken hebt bereikt.

3. Zet het idee van een miljoenenwinst uit je hoofd

Bij sommige jackpot slot machines online kun je – als je heel veel geluk hebt – miljoenen winnen. Sommige jackpots lopen op tot astronomisch hoge bedragen. Soms komen er berichten in de media voorbij van de loodgieter uit het arme Brooklyn of de schoonmaker in Sao Paulo die de jackpot wint en ineens enorm rijk is geworden. Natuurlijk is het nooit uitgesloten dat jij de jackpot wint als je online gokt. De kans is er. Maar die kans is zo minimaal klein dat je er toch serieus rekening mee moet houden dat het je niet gaat overkomen. De kans dat je kleinere bedragen wint is aanzienlijk groter. Probeer daar dus blij me te zijn. Als je eens 100 euro wint, dan hoef je dat geld niet opnieuw met gokken te verspelen, je kunt ook gewoon een uitbetaling aanvragen en iets leuks doen van het geld. Dan heb je er pas echt plezier van.

4. Herken de signalen van gokverslaving

Als je vaker gokt dan is de kans groot at je een bepaalde vorm van verslaving ontwikkelt. Je bent niet alleen verslaafd als je 24/7 aan gokken denkt. Er zijn verschillende voorstadia die je kunt herkennen. Eén daarvan is dat je toch doorgaat met gokken terwijl je eigenlijk weet dat je nu geld uitgeeft wat je niet kunt missen. Als je toch weer bij stort omdat je ‘bijna’ dat grote geldbedrag kunt binnenhalen of als je al zoveel hebt verloren dat je zeker weet dat je nu toch echt op een keerpunt zit. Als je verslaafd bent aan gokken denk je ook aan willen spelen op momenten dat dat niet kan, bijvoorbeeld als je op school of op je werk bent. Je kunt flink in de problemen komen als je onder werktijd aan het gokken bent, in veel arbeidsovereenkomsten staat dat dit absoluut niet is toegestaan en dat het en reden kan zijn voor ontslag op staande voet. Als dit gebeurt heb je geen recht op een WW-uitkering en zit je dus van het ene op het andere moment zonder inkomsten.

5. Zoek hulp als het uit de hand loopt

Als je weet of vermoedt dat je verslaafd bent aan online gokken, neem dan maatregelen voordat de gevolgen niet meer te overzien zijn. Je kunt je account bij het gokplatform laten blokkeren. Je kunt dan niet meer inloggen. Natuurlijk kun je een nieuw account aanmaken als je jezelf voor de gek wilt houden, maar je kunt aan de blokkade ook je bankrekeningnummer of het nummer van je creditcard laten koppelen. Als je bang bent dat je op de één of andere manier toch weer gaat gokken, neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een deskundige. Er zijn verschillende therapieën mogelijk om van je verslaving af te komen. Als de situatie ernstig is kun je hiervoor tijdelijk in een kliniek worden opgenomen. Voorkomen is natuurlijk altijd de beste optie. Bedenk dat je, als je vanwege je gokverslaving grote schulden hebt gemaakt, je vaak nog jaren en jaren bezig bent om die weer af te lossen.