Mindfulness tips voor gokkers

Bij de term mindfulness denk je misschien aan zweverig gedoe in de spreekkamer van een psycholoog. Maar niets is minder waar. Mindfulness wil niet meer zeggen dan focussen op een bepaalde activiteit en zorgen dat je daar je aandacht bij houdt. Zeker bij gokken kan dat goed van pas komen. Als je je te veel laat afleiden dan kan dat tot gevolg hebben dat je verkeerde beslissingen neemt. Dat leidt er dan wellicht weer toe dat je onnodig geld verliest. Met deze tips zorg je ervoor dat je je hoofd erbij houdt als je aan het spelen bent.

Concentreren kun je leren

Je kunt jezelf trainen in gefocust blijven. Natuurlijk speelt je omgeving daarbij een belangrijke rol. Als je gaat pokeren of roulette spelen doe je dat het liefst niet met je kinderen in de buurt die je om de twee minuten moet toespreken omdat ze ruzie maken of te veel kabaal. Je kunt leren je te focussen door bepaalde ademhalingsoefeningen of meditatie. Maar ook puzzelen kan helpen, kruiswoordpuzzels, woordzoekers of sudoku’s oplossen kunnen je brein trainen. Niet alleen word je er slimmer van, je leert ook om je op de puzzel te concentreren en dat kan je dan weer helpen bij het online gokken.

Gambler’s Fallacy

Een fout die veel gokkers maken is de gedachte dat voorgaande resultaten van invloed zijn op wat nog komen gaat. Dus heb je een aantal keren verloren dan is het niet verstandig om te denken ‘als ik nú nog even doorga dan heb ik vast wel geluk, want dat moet nu toch zo onderhand wel’. Anderzijds is het ook gevaarlijk om na een aantal keren winst te denken dat het geluk ook daarna aan je zijde blijft. De kans is groot dat je de winst verspeelt als je denkt het onderste uit de kan te kunnen halen. Het is veel wijzer om je winst te pakken en te stoppen op het juiste moment.

De roulette tafel maakt zijn eigen keuzes

Bij elke draai aan het roulette wiel is de kans 50/50 dat het balletje op een rood vak valt. Ook als de vorige 5 draaien een rood vak gaven. Dat is lastig vast te houden, want het menselijk brein is geneigd om te denken dat het dan die 6e keer ook wel weer rood zal zijn, want kennelijk is het wiel in een rode mood. Natuurlijk is dat niet zo, elke draai geeft evenveel kans op een rood dan wel zwart vak als uitkomst.

Stop op tijd

Het klinkt zo simpel, maar het is een waarheid als een koe: Als je gaat gokken moet je altijd op tijd stoppen. Op tijd is altijd het moment voordat je meer geld aan gokken gaat uitgeven dan je van plan was. Een gouden regel als het gaat om mindfulness bij gokken is dat je stopt als je wint, maar ook als je verliest. Als je geld hebt verloren is de kans heel klein dat je dat direct goedmaakt door maar dóór te blijven spelen. Als je een mooie winst maakt is de kans net zo klein dat je daar nog meer geld bij wint. Dus is het slim om bij een fiks verlies maar ook bij een mooie winst het gokken voor dat moment te laten voor wat het is.

Neem op tijd pauze

Het is voor niemand gezond om uren achtereen naar een scherm te turen. Voor je werk geldt ook het advies om niet langer dan 2 uur te focussen op een beeldscherm. Dat geldt ook voor gokken. Ook al ben je van plan om ‘een avondje te gokken’ is het nog niet verboden om regelmatig even een pauze te nemen, even je benen te strekken, iets te drinken of een telefoontje met een vriend te plegen. Dat het niet gezond is om tot diep in de nacht door te gaan met gokken behoeft natuurlijk geen pleidooi.

Liever koffie dan energydrank of alcohol

Wil je tijdens het online gokken wat drinken, kies dan het liefst voor water of een drankje met weinig calorieën. Heb je iets nodig om wakker te blijven, dan is een kop koffie altijd een stuk beter dan een energiedrankje. In energiedrankjes zit ook cafeïne, maar daarnaast staan ze ook stijf van de suiker en dat is niet bepaald gezond. Een glaasje wijn als je een gokje waagt in het online casino kan best, maar als je de fles ernaast zet en steeds bijschenkt zal dat je concentratie op het spel zeker niet ten goede komen. Ook kun je als je door drank wordt beïnvloed vaak geen goede keuzes meer maken, bijvoorbeeld of het tijd is om te stoppen voor vandaag.

Zorg dat je gokken leuk blijft vinden

Gokken moet leuk zijn. Je moet er plezier in hebben om een gokje te wagen. Zolang dat je drijfveer is, is er niet zoveel aan de hand. Als je gokt omdat je ‘moet’, bijvoorbeeld omdat je geld hebt geleend om mee te gokken en dat geld toch echt terugverdiend moet worden dan gaat het behoorlijk mis. Zoek altijd hulp als gokken voor jou een probleem is geworden, want dan red je het niet meer met mindfulness alleen.