Over – Under weddenschappen

Bij sportweddenschappen is het vrij gebruikelijk dat er op een favoriet gewed wordt. Wanneer je op de winst voor team A, team B of een gelijkspel inzet, kun je winst maken als de quotering gunstig is. Zoek je naar iets meer spanning of wil je juist kans maken om met een weddenschap meer winst te behalen? Dan zijn over – under weddenschappen enorm interessant! Maar wat zijn over – under weddenschappen, hoe gaat het in zijn werk en waar moet je op letten als je op over – under weddenschappen inzet? In dit artikel geven wij uitgebreid advies en een aantal handige tips en trucs.

Wat zijn over – under weddenschappen?

Bij over – under weddenschappen draait het dus niet om het aanwijzen van een winnaar, maar om hoeveel doelpunten er worden gescoord. De meest voorkomende over – under weddenschappen zijn de over 2.5 goals weddenschap. Dat houdt in dat je de weddenschap wint op het moment dat er 3 of meer doelpunten in de wedstrijd worden gescoord. Het maakt dan ook niet uit of de doelpunten door team A of door team B worden gescoord.  Ook de uitslag heeft geen invloed op of je wel of niet wint. Je kunt dus met een over 2.5 goals weddenschap al winnen als het bijvoorbeeld 3-0, 2-1 of 2-2 wordt.

De under 2.5 goals weddenschap komt ook vaak voor en dat houdt in dat je de weddenschap wint als er 2 doelpunten of minder worden gescoord. Overigens zijn de over – under weddenschappen over 2.5 goals en under 2.5 goals het populairst, maar je komt meerdere variaties tegen. Zelfs over 4 goals of under 3 goals zijn weddenschappen waar je op in kunt zetten.

De winstkansen

De odds van een over – under weddenschap zijn in de regel interessanter dan wanneer je op de winnaar inzet. Zo maak je het ook voor jezelf spannend tot de laatste minuut, want op het laatste moment kan er natuurlijk nog gescoord worden. Je zit dan ook op het puntje van je stoel en je hoopt dat een team juist wel of niet meer een doelpunt scoort. Wanneer het mindere team scoort weet je dat het betere team gaat pushen om meer doelpunten te maken. Je winstkansen worden opeens een stuk groter als je een over 2.5 goals weddenschap hebt geplaatst. Terwijl het mindere team misschien nog probeert om zich terug te knokken als ze met 2-0 achterstaan. Dan worden je winkansen met een over 2.5 goals weddenschap ook groter. Een ander pluspunt is dat er slechts twee uitkomsten mogelijk zijn bij een over – under weddenschap. Terwijl er bij een reguliere weddenschap drie uitkomsten mogelijk zijn.

Kennis is key

De sleutel tot succes is eveneens kennis, want je moet wel weten of een team vrij makkelijk of juist moeilijk scoort. Is het bijvoorbeeld slim om op een wedstrijd, zoals Ajax – SC Cambuur een under bet te plaatsen? Waarschijnlijk niet, want Ajax scoort vrij gemakkelijk en SC Cambuur laat niet snel het kaas van het brood eten. Dus dat er in deze wedstrijd drie of meer doelpunten vallen is vrij logisch. Terwijl dat bij andere teams anders ligt. Weet je dat een team moeite heeft met scoren of juist enorm verdedigend is ingesteld? Dan heb je misschien het meest aan een under bet. Afhankelijk wat de under bet en de quotering is. Dat geldt overigens ook voor de over bet.

Daarnaast hebben bookmakers vaak wel de kennis van de populairste competities en teams en kunnen ze een goede voorspelling doen. Maar vooral in de kleinere competities en van de minder populaire teams is de kennis beperkt. Als jij juist meer weet over deze competities of teams, kun je de Value bets er makkelijk uitpikken. Met een Value bet kun je met een beperkt aantal weddenschappen een fors geldbedrag binnenslepen door de bookmaker te verslaan.

De statistieken

De statistieken wijzen uit dat in voetbalwedstrijden het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten op tussen de 2,5 en 2,75 ligt. Dat er dus voor een groot deel over en under weddenschappen van 2,5 goals zijn is logisch. Maar er zijn uitzonderingen. Soms liggen deze cijfers ook hoger, omdat bijvoorbeeld een bepaald team vrij makkelijk scoort. De odds worden berekend op basis van de positie op de ranglijst, het doelsaldo en de onderlinge resultaten. Maar een bookmaker heeft het niet altijd bij het rechte eind. Dus als jouw kennis beter is dan dat van de bookmaker, heb je kans om de weddenschap te winnen.

Hoe worden over – under weddenschappen weergegeven?

Wanneer je op de website van een online casino en/of bookmaker bent, zie je welke wedstrijden er worden gespeeld en in de basis wordt altijd de standaard weddenschap 1×2 weergegeven. Door op een wedstrijd te klikken of door op bijvoorbeeld “klik hier voor meer opties” te drukken, krijg je een complete lijst van weddenschappen die je met betrekking tot de wedstrijd kunt plaatsen. Variërend van wie scoort, hoe iemand scoort en wie een assist geeft tot aan hoeveel gele en rode kaarten er vallen en dus ook de over – under weddenschappen.

Over – under live weddenschappen

Wanneer je graag inzet op live wedstrijden heb je vaak ook opties om over – under weddenschappen te plaatsen. Maar hier is het wel opletten geblazen, omdat de opties die je kunt selecteren fluctueren. Timing is dus cruciaal, want als er al snel twee doelpunten worden gescoord zul je zien dat de over bet van 2,5 goals niet meer beschikbaar is. Dan moet je dus inzetten op een over bet van bijvoorbeeld 4,5 of zelfs hoger. Waardoor je winstkansen weer kleiner worden. Desalniettemin geeft het live spelen van over – under weddenschappen een extra dimensie aan de wedstrijd. Die je op het platform ook live kunt volgen. Het brengt meer spanning met zich mee en je hoopt op een goede uitkomst.

Extra tijd (verlenging) telt niet mee

De laatste tip die wij je willen meegeven is om er rekening mee te houden dat de extra tijd vaak niet wordt meegerekend. De weddenschappen zijn gebaseerd op de 90 minuten wedstrijd als we het over voetbal hebben. Vooral bij wedstrijden in de beker of Europese wedstrijden kan het voorkomen dat er een extra tijd nodig is om tot een winnaar te komen.