Poker toernooi spelen, 5 handige tips

Heb jij ook mensen in je familie of vriendenkring die online pokertoernooien spelen en er mooie bedragen mee winnen? Dan wil je dat misschien ook wel eens een keer proberen. Met deze tips is de kans op succes zeker aanwezig. Bedenk echter wel dat pokeren niet alleen aankomt op strategie maar dat er ook een flinke dosis geluk bij komt kijken. Met deze tips kun je een succesvolle deelname aan een toernooi echter wel een handje helpen.

1. De beste tactiek tijdens het eerste stadium

Tijdens een groot toernooi speel je soms wel met honderden mensen tegelijk. Het is dan zaak om voorzichtig te spelen met lage blinds. Speel alleen een hand die een goede kans geeft op winst, zoals JJ, AA, AK of KK. Als je niet zeker bent dat je een winnende hand hebt, pas dan, dan verlies je in ieder geval niet. Omdat blinds in het begin goedkoop zijn, is bluffen niet verstandig. De kans dat je door de mand valt is groot.

2. De beste tactiek tijdens de middenfase

Dit is de fase om wat losser te gaan spelen. De mensen aan je tafel weten wat ze aan je hebben en zullen je dus niet snel callen als ze vermoeden dat je een goede hand hebt. Durf dus wat meer in te zetten en probeer af en toe een blind te stelen zodat je meer chips krijgt om in te zetten. Het is belangrijk om voortdurend te rekenen hoeveel blinds je nog kunt spelen om genoeg over te houden voor de laatste fase. Een poker toernooi is een kwestie van steeds precies weten hoe groot je stack is en welke risico’s je eventueel kunt nemen.

3. De beste strategie voor de eindfase

Tijdens de eindfase is vooral belangrijk hoeveel chips je hebt. Spelers die er niet veel hebben zullen vaak passen om op die manier zicht te houden op de prijzen door op het laatste moment toe te slaan. Dit is de fase om agressiever te gaan spelen en risico’s te nemen. Probeer om short stacks op all-in te spelen, zeker als je een goede hand hebt. Hoe meer spelers je ‘wegspeelt’ hoe groter de kans wordt dat je de uiteindelijke winst pakt. Probeer rondes te spelen met weinig tegenstand. Een potje met meerdere spelers is alleen interessant als je een goede hand hebt. Heb je die niet pas dan en kijk toe hoe anderen elkaar wegspelen. Des te minder tegenstand heb je uiteindelijk zelf.

4. Observeer je tegenstanders

De eerste fase is vooral belangrijk om je tegenspelers te observeren. Zijn ze nerveus en vooral: beheersen ze het spel. Je zult de pokerspelers de kost geven die de regels maar half snappen maar zich bluffend door een toernooi spelen. Als je goed kijkt kun je die er soms uitpikken en er in een latere fase je voordeel mee doen. Varieer in je eigen spel om je tegenstanders op een dwaalspoor te brengen. Houd de tactiek voor de verschillende fases van een spel in ere, maar af en toe iets anders doen maakt je minder makkelijk ‘leesbaar’ voor de andere deelnemers.

5. Laat je niet afleiden

Bij een online poker toernooi willen sommige deelnemers nogal eens druk bezig zijn met de chat. Krijg je opmerkingen, probeer daar dan zo min mogelijk op te reageren. Het brengt je uit je concentratie en kan ervoor zorgen dat je fouten maakt. Geef ook zo min mogelijk informatie over jezelf. Je medespelers hoeven niet per se te weten hoe oud je bent, waar je woont en wat voor werk je doet. Des te minder ze van je weten, des te kleiner de kans dat de informatie tegen je gebruikt kan worden, zelfs zonder dat je dit zelf door hebt.

Wanneer ben je klaar voor een pokertoernooi?

Voordat je meedoet aan een pokertoernooi is het belangrijk dat je het spel goed in je vingers hebt. Laat je vooral niet overhalen door een goede vriend om ook mee te doen onder het motto van ‘ik help je wel tijdens het spel’. Want die vriend moet zich op zijn eigen handen kunnen concentreren en kan dus niet jouw hand vasthouden. Het is helemaal geen probleem om eerst eens wat oefenpotjes online te spelen zonder dat je daarbij geld inzet. Bij veel online casino’s kun je for fun poker spelen met nepgeld. Dit is een prima gelegenheid om ervaring op te doen. Pas als het pokerspel voor jou geen geheimen meer heeft is het moment gekomen om aan een toernooi deel te nemen.