Pokeren voor gevorderden, de beste varianten

Als je al wat langer poker speelt dan wordt het tijd om een eigen speelstijl te ontwikkelen. Dat moet er uiteraard eentje zijn waarmee je de beste resultaten kunt bereiken. Met deze acht tips kun je je voordeel doen bij het ontwikkelen van je eigen strategie aan de pokertafel. Hoe vaker je een toernooi speelt hoe beter het je zal lukken om in verschillende situaties de juiste keuze te maken. Poker is natuurlijk een behendigheidsspel, maar de factor geluk moet zeker niet worden onderschat.

1. Observeer je tegenstanders

Als je aanschuift aan een tafel, let dan goed op hoe je tegenstanders spelen. Bluffen ze vaak, spelen ze voorzichtig of juist agressief? Aan de hand van wat zij doen kun jij je stijl aanpassen. Als er agressief gespeeld wordt kun jij door juist defensiever te handelen je voordeel doen door de bluffers te slim af te zijn.

2. Pas je spel aan op basis van je positie aan de tafel

Je positie aan de pokertafel is belangrijker dan je denkt. Als je als laatste mag zeggen wat je gaat doen is dat natuurlijk een groot voordeel. Speel daarom meer handen wanneer je op de button of vlak voor de button zit en juist minder handen uit positie wanneer je in de blinden of vlak daarna zit. De positie van spelers wisselt na elke ronde, dus let goed op je positie en pas je spel daarop aan.

3. Denk goed na over de hoogte van je inzet

Bedenk bij het bepalen van je inzet altijd hoeveel er in de pot zit en wat je winst dus is. Een lage inzet bij een goede hand en een goed gevulde pot is dus niet zo zinvol. Als je zelf een goede hand hebt en je verwacht dat je tegenstander er slechter voor staat kun je ook laag inzetten. De tegenstander denkt dan wellicht dat hij je wel kan hebben en zal hoger inzetten, waarna jij met je goede hand meer winst kunt maken. Tip 1 is hierbij natuurlijk ook van groot belang.

4. Wanneer is bluffen verstandig?

Bluffen is natuurlijk alleen nodig als je een slechte hand hebt. Doe het alleen als je vermoedt dat je tegenstander ook niet echt goede kaarten in handen heeft en vermoedelijk zal folden. Laat je kaarten alleen zien als je denkt dat het nuttig kan zijn om je tegenspelers uit de tent te lokken. Het kan ze uit hun evenwicht brengen en daar kun je je voordeel mee doen.

5. Wanneer is betten verstandig?

Je kunt betten als je een goede hand hebt, met als doel uiteraard het incasseren van de chips van je tegenstander. Heb je een slechte hand dan kun je betten om te bluffen. Doe dit alleen als je het idee hebt dat je tegenstander ook een slechte hand heeft. Heeft hij een goede hand en vermoedt hij dat je bluft dan pakt het natuurlijk niet goed uit.

6. Maak gebruik van je imago

Het is heel belangrijk om in te schatten hoe je medespelers aan de tafel jou zien. Denken ze dat je een losse speler bent, dan kun je wat tighter gaan spelen. Is het tegenovergestelde het geval dan kun je je spel wat loslaten en ook eens een keer bluffen. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je je speelstijl kunt aanpassen aan de omstandigheden.

7. Anticipeer op de toekomst

Vooral bij toernooien is het handig om in het begin wat losser te spelen. Doe vaker een call, ook als je een niet zo goede hand hebt. Dat betekent dat je verliest, maar je krijgt zo wel inzicht in hoe je tegenstanders spelen en daar kun je verderop in het toernooi dan weer je voordeel mee doen.

8. Semi bluffen voor gevorderden

Heb je een hand die niet zo goed is maar die nog wel beter kan worden dan kun je semi bluffen. Je kunt een semi bluff doen door te betten of raisen op de flop of turn wanneer je een flushdraw hebt. Je hebt dan wel een slechte hand uiteraard, maar stel dat op de river de juiste kaart komt dan kun je de flush alsnog maken. Je kunt nu winnen doordat je tegenstander fold omdat hij vermoedt dat je een goede hand hebt, of je maakt alsnog de winnende hand. Bijkomend voordeel is dat indien je flush valt op de river, je hand mooi verdekt is.

Bepaal zoveel mogelijk vooraf welke varianten je toepast

Ga goed voorbereid een toernooi in. Als je een aantal van je tegenstanders kent dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt je voordeel doen als je weet wat hun speelstijl is. Maar zorg ervoor dat je altijd op je hoede bent, want ook zij kunnen natuurlijk proberen om je een rad voor de ogen te draaien door hun speelstijl aan de omstandigheden aan te passen. Jij bent niet de enige die online nuttige pokertips leest.