Value bet

Value bet is een begrip onder serieuze gokkers en de term wordt wel vaker gebruikt. De term wordt regelmatig gebruikt als we spreken over sportweddenschappen. Bijvoorbeeld door gokkers die zwaar inzetten op voetbalwedstrijden. Maar wat is een Value bet, hoe kun je ervan profiteren en nog belangrijker hoe vind je een Value bet? Hieronder leggen wij je dat allemaal uit. Zodat jij straks weet wat een Value bet is en hoe je waarde kunt vinden.

Wat is een Value bet?

Simpel uitgelegd is een Value bet een weddenschap met waarde. Bookmakers maken weleens een verkeerde inschatting en daar kunnen wij dan van profiteren. Een verkeerde inschatting van de bookmakers kan er al voor zorgen dat je een weddenschap met een goede waarde kunt plaatsen. Hier spreken we dan over een Value bet. Veel gokkers die wekelijks of misschien zelfs wel dagelijks sportweddenschappen leggen, kunnen aardig bedreven zijn in het vinden van weddenschappen met ‘value’. En de truc is dan ook om niet op veel weddenschappen, maar juist op weddenschappen met een hoge waarde in te zetten.

Meer risico

Je zou kunnen stellen dat een Value bet dus een weddenschap op een sportwedstrijd met een hoge quotering is, maar dat is niet helemaal waar. Want als je al vaker op sportweddenschappen hebt ingezet weet je ook dat de kans op een verkeerde voorspelling bij een weddenschap op een wedstrijd met een hoge quotering meer risico met zich meeneemt. De kans is namelijk aanzienlijk dat de weddenschap niet goed is. Dan verlies je dus jouw geld. De truc is om een weddenschap te vinden met een hoge quotering en dat de kans op winst veel hoger ligt.

De juiste balans

Je kunt er altijd voor kiezen om op safe te spelen en in te zetten op sportweddenschappen met lage quoteringen. De kans is dan vele malen groter dat je wint, maar je moet ook veel meer weddenschappen goed hebben als je jouw inleg wilt terugverdienen of een beetje winst wilt maken. Een echte slag zul je niet slaan terwijl zogenaamde zekerheidjes er niet zijn. In sportwedstrijden worden we wel vaker verrast door onwaarschijnlijke verlopen en uitslagen. Een truc is om minder weddenschappen te plaatsen, maar wel in te zetten op wedstrijden met een hoge quotering. Bij een Value bet hoef je slechts een aantal van de weddenschappen die je plaatst goed te hebben om alsnog met de winst er vandoor te gaan. Zo kun je ook nog wel eens een risicootje nemen.

De lange adem

Wedden op wedstrijden met een hoge quotering en het plaatsen van zogenaamde Value bets, is wel een spel van de lange adem. Natuurlijk kun je al vrij snel je slag slaan, maar in de basis heb je meer weddenschappen fout dan goed. Dat maakt bij weddenschappen op wedstrijden met een hoge quotering niet heel veel uit, maar je kunt er dus weken of dagen bij hebben die minder lucratief verlopen. Maar dat verlies kan je in de daaropvolgende week of de volgende dag misschien weer goedmaken.

Het vinden van een Value bet

Nu je in de basis weet wat een Value bet is en wat ook het verschil is met een sportweddenschap met een hoge quotering, is het goed om te vertellen hoe je Value bets kunt spotten. Value bets vloeien voort uit een verkeerde voorspelling van de bookmakers. Die bizar ingewikkelde rekensommen, statistieken en hun eigen kennis gebruiken om een voorspelling te doen. Gelukkig zitten ze er wel eens naast en daar kun jij van profiteren. Hier spreken we dan over een Value bet. Vooral wanneer jij haast zeker weet dat de voorspelling van de bookmaker niet klopt.

Focus op de “kleintjes”

Bookmakers kunnen een goede inschatting maken van belangrijke sportwedstrijden. Zo lijken op enkele uitzonderingen na de voorspellingen van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden in de Eredivisie, La Liga en de Premier League altijd te kloppen. Hier kun je ook lastig een Value bet eruit pikken. Maar Value bets vind je wel sneller terug in competities, zoals de tweede divisie in België, de MLS en de Keuken Kampioen Divisie. In de basis hebben bookmakers minder kennis van deze competities en is het dus voor hen ook lastiger om hier een goede voorspelling in te doen.

Kennis is macht

Maar hoe win je dan van de bookmaker? Heel simpel. Door kennis te vergaren! Wanneer jij je focust op deze ogenschijnlijk onbeduidende competities, kun je al vrij snel en eenvoudig Value bets spotten. Wanneer je de competities en voorspellingen al langer volgt, zul je steeds vaker zien dat bookmakers soms rare voorspellingen doen. Omdat jij simpelweg meer kennis hebt kun je nu een goed overwogen weddenschap plaatsen die je waarschijnlijk ook het meeste geld gaat opleveren. En geen ramp als je slechts 3 van de 5 weddenschappen goed hebt, want zoals geschreven maak je nog altijd winst wanneer je 3 van de 5 Value bets goed hebt voorspeld.

Een andere manier om de bookmaker te verslaan, dat door gokkers ook wel Beat the bookies wordt genoemd, is om kennis te vergaren over de opstellingen. Nog voordat de bookmakers het weten. Hier kun je een voordeel mee halen als je bijvoorbeeld op een training hebt gezien of in het nieuws hebt gelezen dat de topscoorder van een voetbalclub met een blessure is uitgevallen. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten op dat het team in de eerstvolgende wedstrijd en bij afwezigheid van die speler veel minder doelpunten gaat scoren.

Het juiste moment

De laatste tip die we voor je hebben heeft te maken met timing. Vroeg inzetten betekent ook meer kans op een Value bet. Odds veranderen enorm vaak voor aanvang van een wedstrijd en bij het vroeg inzetten op een wedstrijd kan je quotering veel hoger zijn dan dat het uiteindelijk op het moment van de aftrap is. Ook hier speelt je eigen kennis een belangrijke rol. Het gevaar van een vroege inzet is natuurlijk dat een trainer besluit om zijn B-elftal het veld in te sturen of dat spelers met blessures afhaken. Waardoor het team dat je beter inschat opeens een stuk slechter kan gaan presteren.