Wat is Asian Handicap wedden?

Asian Handicap neemt sinds de 21e eeuw razendsnel toe in populariteit. Deze methode van een weddenschap afsluiten is overgewaaid uit Indonesië. Vandaar ook de naam Asian Handicap. Asian Handicap lijkt heel erg op een traditionele 3 way handicap, maar er zijn wel een aantal verschillen. In dit artikel leggen we uit wat een Asian Handicap is, hoe het werkt en we geven een aantal tips en trucs over hoe je het beste met een Asian Handicap kunt spelen.

Wat is Asian Handicap?

Asian Handicap is bijna hetzelfde als een 3 way handicap. Bijna, omdat je met de Asian Handicap meer opties hebt. Je kunt een team voor aanvang van de wedstrijd een fictieve voorsprong of achterstand geven. Door dit te doen kun je de odds aanzienlijk verhogen. Dat is vooral interessant als je wel op een team met een lage quotering moet wedden, omdat het risico om op de underdog te wedden simpelweg te groot is. Als voorbeeld nemen we de wedstrijd PSV – Go Ahead Eagles. Deze wedstrijd zou best wel eens met een monsterscore in het voordeel van de Eindhovenaren kunnen eindigen. Dus je kunt PSV voor aanvang een fictieve achterstand geven van bijvoorbeeld 3 doelpunten. Dan moet PSV de wedstrijd dus minimaal met 4 goals verschil winnen als je de weddenschap wilt winnen.

asian-handicap-tabel

Wat is het verschil met een 3 way handicap?

Het grote verschil tussen een Asian en een 3 way handicap is dat je bij een AH, zoals de Asian Handicap ook wel eens wordt weergegeven de mogelijkheid hebt om je inzet (gedeeltelijk) terug te krijgen als de score in een gelijkspel eindigt. Als voorbeeld nemen we opnieuw PSV tegen Go Ahead Eagles. Je hebt PSV als winnaar gekozen en je geeft de Eindhovenaren een fictieve achterstand van -2. Dan moet PSV minimaal met 3 doelpunten verschil winnen. Maar stel dat PSV met 2-0 wint? Dan is de uitslag op jouw formulier 0-0. Bij een 3 way handicap heb je de weddenschap verloren, maar met een Asian Handicap krijg je jouw inzet terug!

Een ander belangrijk verschil is dat je met een Asian Handicap ook kunt wedden op hele doelpunten, halve doelpunten en kwart doelpunten. Natuurlijk worden er in een wedstrijd geen halve of kwart doelpunten gescoord, maar op deze manier kun je wel meer regie nemen over het aantal doelpunten dat in een wedstrijd gescoord kunnen worden. Nog een verschil heeft te maken met de odds, want de odds zijn bij Asian Handicap net een tikkeltje beter dan bij een weddenschap met een 3 way handicap.

Splitten

Met een Asian Handicap goal lines wordt jouw voorspelling ook gesplitst. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op een heel doelpunt en een half doelpunt. Of een heel doelpunt en een kwart doelpunt. Het komt erop neer dat je het risico wat meer verspreid en je kunt met een Asian Handicap bijvoorbeeld 50% winnen en 50% verliezen. Dan sta je dus weer op 0. Niet dat je daar iets mee opschiet, maar je raakt ook geen geld kwijt. Dat is dus je winst. We nemen even een voorbeeld. Stel dat Feyenoord het opneemt tegen Heerenveen en je verwacht dat het wel eens een doelpuntenfestijn kan worden als de club uit Rotterdam in goede doen is. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten op over 1.75 doelpunt. De weddenschap wordt opgedeeld in over 1.5 doelpunten en over 2 doelpunten. Is Feyenoord niet bij machte om een doelpunt te scoren en Heerenveen wint met 1-0, dan verlies je de weddenschap. Tenzij Heerenveen met 2 doelpunten wint. Ook als het 1-1 wordt win je de weddenschap gedeeltelijk. Wordt het 2-2 of weet Heerenveen het Feyenoord lastig te maken en eindigt het in 2-3 voor Heerenveen? Dan heb je de volledige weddenschap gewonnen.

Wedden op kwart goals

Kwart goals weddenschappen zijn interessant als je het verlies wilt beperken, want met een weddenschap op een kwart goal kun je in principe slechts 50% verliezen. Dat is wel fijn als je er niet helemaal zeker van bent dat je voorspelling goed uitpakt. Zo verlies je slechts een deel van jouw inzet. Dat is wel een fijn idee en zo kun je ook nog wel eens een gokje wagen. Daarnaast is het ook zo dat een weddenschap op een kwart goal goed kan uitpakken als je voorspelling toch blijkt te kloppen. Je zou haast kunnen zeggen dat gokken op een kwart goal een zekerheidje is om altijd te “winnen”. Hetzij dat je niet je volledige inzet verliest of dat je de weddenschap wint. Maar bij kwart goals kan een uitslag er ook voor zorgen dat je de volledige weddenschap verliest. Dat geldt trouwens ook als je gokt op hele of halve goals.

Inzetten op een hele goal

Het is slim om in te zetten op een hele goal. De kans is namelijk groot dat je de inzet weer terugkrijgt als je voorspelling verkeerd uitpakt. Stel je zet in op over en under 1 goal en er wordt 1 goal gescoord. Dan stort de bookmaker dus je inzet terug. Zo win je niets, maar je verliest ook geen geld! Is het een aantrekkelijke manier van gokken? Dat niet, want je gokt immers om geld te winnen! Maar met een weddenschap op hele goals kun je wel het verlies beperken. Als je deze weddenschap bijvoorbeeld combineert met andere weddenschappen.

Hoe kun je Asian Handicap inzetten?

Bij vrijwel ieder online casino en bookmaker waar je sportweddenschappen kunt plaatsen heb je verschillende opties om een handicap in te zetten. Vaak moet je wel eerst op een wedstrijd klikken voordat je alle opties krijgt te zien. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten weddenschappen en je kunt verschillende handicaps inzetten. Daaronder de 3 way handicap en ook de AH. Vervolgens vul je jouw voorspelling in en sla je de weddenschap op. Je speelt nu met de door jou geselecteerde handicap.

Ingewikkeld

AH lijkt heel ingewikkeld, maar het is één van de simpelste en populairste methoden om te gokken op sportwedstrijden. Voetbalwedstrijden in het bijzonder. In plaats van te wedden op een bepaalde gebeurtenis, een winnaar of een gelijkspel zet je in op het aantal doelpunten of geef je een bepaald team een virtuele voorsprong of achterstand. In tegenstelling tot een over – under weddenschap heb je bij een Asian Handicap meer opties en kun je ook inzetten op halve goals en kwart goals. Zo beperk je het risico om te verliezen en kun je interessante geldbedragen winnen. Desalniettemin heb je wel een beetje kennis nodig van het team waar je op gokt, want je moet immers kunnen inschatten of een team juist makkelijk of minder gemakkelijk scoort. Als laatste tip willen wij je meegeven om het doelsaldo van de teams waar je op wilt gokken te bekijken. Neem het aantal doelpunten voor en tegen en deel deze door het aantal wedstrijden dat ze hebben gespeeld. Nu heb je een goed gemiddelde van hoeveel doelpunten een team in een wedstrijd maakt en hoeveel ze er tegen krijgen. Met deze inzichten kun je vrij eenvoudig een weddenschap met AH spelen.