Winnen met Europees Blackjack, zo doe je dat

Blackjack kent heel veel vormen. Eén daarvan is Europees blackjack. Het belangrijkste aspect aan Europees blackjack is dat de croupier zijn tweede kaart pas aan het eind van het spel draait. Bij andere varianten geeft de croupier meteen aan of hij blackjack heeft als dat het geval is. Heeft de croupier als eerste kaart een aas of een tien dan kan de tweede kaart 21 punten en dus blackjack geven zonder dat je dat dus meteen weet als je Europees blackjack speelt.

Splitsen en dubbelen

Bij Europees blackjack is splitsen of dubbelen riskant als de croupier als eerste open kaart een aas of een tien heeft. De kans op winst is dan immers enorm groot. In dit soort situaties is zo’n inzet dan ook niet aan te raden. Een belangrijk voordeel is wel dat de croupier zijn tweede kaart niet ziet en dus niet stiekem een speler een teken kan geven zoals dat wel zou kunnen bij varianten waarbij de croupier zijn tweede kaart mag inzien. De Europese variant van blackjack is dus minder vatbaar voor oneerlijk spel.

Spelers hebben voordeel

Als je Europees blackjack speelt dan heb je als speler een paar voordelen die bij andere varianten niet gelden. Zo mag een speler 4s, 5s en 10s niet splitsen. Dubbelen mag alleen op 9, 10 of 11. Engelse casino’s hanteren bovendien veelal de regel dat er maar één keer mag worden gesplitst.

Wanneer kies je voor splitsen?

Je ziet als speler je eigen twee open kaarten en één open kaart van de dealer. Op basis van je combinatie kun je beslissen of je voor splitsen kiest. `Bij twee 3’en splits je als de dealer een kaart met het cijfer 2 tot en met 7 heeft. Heb je daarentegen twee azen dan is het advies om te splitsen bij ongeacht welke kaart de dealer laat zien. Als je de regel om te splitsen goed toepast is het voordeel voor het huis minder dan 1%.

Wanneer is dubbelen verstandig?

Dubbelen is te overwegen als je zelf een negen hebt of een 10 en 11. Bij blackjack dubbel je als de dealer een cijferkaart heeft met een waarde tussen 2 en 9. Heb je zelf een negen dan is dubbelen het advies als de dealer een 3, 4, 5 of 6 laat zien.

Wat doe je bij een zwak spel?

Heb je zelf een zwak spel in handen dan zijn er 2 opties: een kaart nemen of passen. Een kaart nemen is te overwegen als je een score op 2 kaarten in handen hebt van 13 of 16 en de dealer 17 of meer punten heeft. Heb je 18 punten dan pas je doorgaans als de dealer een 9, 10 of aas open heeft liggen, maar in sommige gevallen kun je ook een extra kaart nemen. In alle andere gevallen pas je. Heb je 19 of 20 punten dan pas je in alle gevallen.

Passen of kaart nemen bij een sterk spel?

Bij een sterk spel handel je weer net even anders. Heb je 4 tot en met 11 punten dan neem je een kaart, ongeacht wat de open kaart van de dealer is. Heb je 12 punten dan pas je als de dealer een 4, 5 of 6 heeft. In alle andere gevallen neem je een kaart. Heb je 13 punten dan pas je bij een 2, 3, 4, 5 of 6 bij de dealer. Heeft de dealer een hogere kaart dan neem je een kaart. Is je totaal 17 tot 20 dan pas je in alle gevallen, dus ongeacht welke kaart de dealer heeft.

Spelen met weinig risico

Het moge duidelijk zijn dat je bij een score van minder dan 11 punten altijd een extra kaart te vragen. Je kunt immers nooit boven de 21 punten uit komen, ongeacht de waarde van je derde kaart. Als je waarde hoger is dan bestaat dat risico wel en moet je een afweging maken of je die gok waagt of dat je toch liever past. De kans dat de dealer een hogere score heeft is vrij groot, want hij heeft immers een marge van maar liefst 9 punten om hoger dan jij uit te komen. Als zijn eerste kaart laag is, bijvoorbeeld een 2 of 3 dan is die kans natuurlijk een stuk kleiner dan wanneer er een reële kans is op 21, bijvoorbeeld met een aas of een 10.

Winnen is nooit gegarandeerd

Als speler van Europees Blackjack hoor je je natuurlijk altijd te realiseren dat winnen nooit een zekerheid is. Blackjack, of je nu Europees blackjack speelt of een andere variant, is en blijft een gokspel en je hebt hoe dan ook altijd een kans om je inleg te verliezen. Daarom is het verstandig om altijd je budget in de gaten te houden. Speel bij voorkeur met een bedrag dat je vooraf hebt bepaald en ga daar niet overheen. Is Vrouwe Fortuna je slecht gezind? Stop dan gewoon met spelen en probeer het een volgende keer opnieuw. Misschien zijn dan je kansen gekeerd.